آموزشگاهاسترسروانشناسی

خطرات استرس از نوع مزمن برای سلامتی بیولوژیک و روانشناختی انسان

در این درس یعنی درس نهم از سری مقالات علمی-پژوهی ترجمه شده توسط بخش علمی تارنمای ایبوم به موضوع خطرات استرس از نوع استرس مزمن برای سلامتی و تندرستی انسان خواهیم پرداخت. زمانی که دلهره و فشار عصبی شدید داریم چه خطرات جسمی برای ما به وجود خواهد آمد و در واقع خطرات استرس را که بر جسم و بدن ما تاثیرگذار است برخواهیم شمرد. توجه داشته باشید که این متن و محتوا توسط بخش ترجمه تارنمای ایبوم به صورت اختصاصی تهیه شده است و هرگونه برداشت از داده‌های این تارنما تنها با ذکر نام سایت ایبوم همراه با نشانی انترنتی آن مجاز است.

پیش از این ۸ بخش دیگر در این زمینه ارائه شده است که شامل این موارد بوده که می توانید مطالعه کنید: ۱: انواع استرس – ۲: واکنش و آثار جسمی استرس – ۳: سازگاری و هم ایستایی – ۴: استرس و ترشح آدرنالین ۵- عوامل استرس ۶- عوامل محیطی استرس ۷- استرس روان‌شناختی – ۸: تاثیرات استرس مزمن بر زندگی

درس نهم: استرس مزمن با انبوهی از مشکلات روان‌شناختی و فیزیولوژیک پیوند دارد. در این درس این مشکلات را مورد بررسی قرار می‌دهیم و نشان خواهیم داد که خطرات استرس شامل چه مواردی خواهد بود.

بیماری و سکته قلبی از خطرات استرس
بیماری و سکته قلبی از خطرات استرس

استرس مزمن چیست؟

به‌رغم ادعای مدام برخی تبلیغات، استرس می‌تواند چیز مفیدی باشد. در غیاب سطح ملایمی از استرس، به‌سختی می‌توانید انگیزۀ لازم برای انجام کارها و وظایف روزانه را پیدا کنید. البته اگر استرس را برای مدت طولانی تحمل کنید (همچون استرس مزمن) [از شدت آشفتگی] موهای خود را می‌کَنید، رگ‌های چشم‌تان سرخ و نمایان می‌شود، و دیگران را به مرز جنون می‌رسانید! اما این‌ها فقط جنبه‌های ظاهری تأثیر استرس طولانی‌مدت است. قسمت پنهان استرس همچون حلقه‌های دوزخ دانته (نویسندۀ ایتالیایی) تودرتو و غول‌آساست. در این درس به این بخش‌ها سفر می‌کنیم.

عوارض و خطرات استرس مزمن

هم به‌شکل واقعی و هم استعاری، حالا که در برزخْ منتظر یک راهنمای تور هستیم که بیاید و ما را به دنیای پنهان ببرد، بهتر است سریعاً چند مسئله را که استرس مزمن ایجاد می‌کند یا وخیم‌تر می‌سازد مرور کنیم. همان‌طور که برزخ مجموعه‌ای از افراد مختلف را در خود جای داده، این مجموعه مسائل و خطرات هم بسیار متنوع هستند، شامل:

  1. بیماری‌های کلیه
  2. گرفتگی و درد عضلات (مثل کمردرد)
  3. سرطان
  4. حساسیت‌ها
  5. ناتوانی جنسی
  6. اعتیاد به الکل و ماریجوانا

حالا که حرف اعتیاد به الکل پیش آمد، یک دیو دارد به ما نزدیک می‌شود تا در گردش راهنمایمان باشد. میزان دستمزدش البته بعداً معین می‌شود.

استرس، ناتوانی جنسی در زندگی زناشویی و طلاق
استرس، ناتوانی جنسی در زندگی زناشویی و طلاق

تاثیر استرس بر معده

همچنان که به گردش رایگان‌مان در دوزخ دانته ادامه می‌دهیم، راهنما با خوشحالی به حلقۀ سوم جهنم دانته اشاره می‌کند که شکنجه‌گاه شکم‌پرستان است، مردمانی که در مصرف غذا و نوشیدنی‌هایی مثل الکل زیاده‌روی می‌کنند. استرس مزمن سایه‌ای از خشم بر دستگاه گوارش شما (شامل اندام‌ها و بافت‌هایی مثل مری، معده، و روده‌ها) می‌افکند. اضطراب دیرپا، وحشت، دلهره، بدخلقی، و باقی ملازمانِ استرس می‌توانند این عواقب را در پی داشته باشند:

  • بالا رفتن وزن
  • زخم‌های دستگاه گوارش
  • اسهال
  • سندروم رودۀ تحریک‌پذیر
  • آماس واگراهه ( وضعیتی که در آن رودۀ بزرگ به‌طرز دردناکی ملتهب می‌شود )

استرس و بیماری‌های قلب و عروق

اما ای مسافران عالم تبه‌کاران، اجبار همیشگی در دویدن به سوی دستشویی و تحمل اوضاع دردناک و دردِ کُشندۀ گوارشی کمترین نگرانی شما خواهد بود. در واقع مسیر سفر ما استراحت‌گاه ندارد. پس در جای خود بمانید. در ادامۀ گردش‌مان در این دوزخ شعله‌ور، سوار قایق می‌شویم؛ قایقی که روی رودی از خون بویناک جوشان در حلقۀ هفتم جهنم غوطه می‌خورد. خون نمایندۀ سیستم قلبی‌ـ‌عروقی ماست و به سراسر بدن پمپاژ می‌شود. این دستگاه نیز از دست استرس مزمنْ خشم فراوانی متحمل می‌شود، از جمله افزایش احتمال این موارد:

  1. حملۀ قلبی
  2. فشار خون بالا ( هایپرتنشن )
  3. سکته

مسائل مربوط به دستگاه عصبی

باید زود از قایق پیاده شویم و بر پشت گریون (هیولای بالدار با سری شبیه انسان) بپریم تا ما را به حلقۀ هشتم دوزخ ببرد! از آن‌جا به حلقۀ نهم می‌رسیم و مردی را می‌بینیم که در حال جویدن سر یکی دیگر است، و نیز خود شیطان (لوسیفر) که دارد دقیقاً همین کار را می‌کند! این صحنه‌های هولناک به من یادآوری می‌کنند به شما بگویم سیستم عصبی (شامل مغز) در چنگال برّان استرس، چه از لحاظ فیزیکی چه روانی، منهدم می‌شود. اگر پریشانی، مدیریت و کنترل نشود، عواقب زیر تنها چند نمونه از مصائب وحشتناکی خواهد بود که در انتظار ماست:

  • اضطراب
  • مشکلات خواب
  • سردرد و میگرن
  • افسردگی
  • ضعف حافظه
رابطه استرس و بی خوابی
رابطه استرس و بی خوابی

خلاصۀ درس نهم

چقدر باید برای گردش‌مان در دنیای استرس هزینه بپردازیم؟ هزینه‌اش مشقت و شکنجۀ بی‌پایان است، اگر استرس را کنترل نکنیم. تماشای ویدیوی شگردهای مدیریت استرس ممکن است شما را از مصائبی که در خصوص استرس مزمن یا استرس دیرپا تشریح کردیم در امان بدارد. آثار استرس می‌تواند مشکلاتی ازجمله در دستگاه گوارش (شامل اندام‌ها و بافت‌هایی مثل مری، معده، و روده‌ها) ایجاد کند، همچنین زخم‌های گوارشی، سندروم رودۀ تحریک‌پذیر، و اسهال در پی داشته باشد. به‌علاوه کلاً احتمال بروز مسائل زیر در اثر استرس بالا می‌رود:

  • حملۀ قلبی
  • فشار خون بالا (هایپرتنشن)
  • سکته

در ضمن، گرفتاری‌هایی مثل بیماری‌های کلیه، اضطراب، مشکلات خواب، ناتوانی جنسی، و انبوهی مشکلات دیگر را نیز فراموش نکنید.

برچسب ها

نوشته های مشابه

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن