آموزشگاهآموزش‌هاپزشکی و تندرستیروانشناسی

شادکامی چیست و چگونه به دست می‌آید؟ (دیباچه)

دیباچه: به نظر شما شادکامی چیست ؟ آیا تنها یک احساس است؟ واقعیات بیرونی در تحقق آن چه نقشی دارند؟ آیا شادکامی‌ به طرز فکر و یا رفتار ما مربوط می‌شود؟ آیا اصطلاحات رایجی مثل آرامش، رفاه، سعادت، خوشبختی و رضایت از زندگی تعابیر متفاوتی از مفهوم شادکامی‌ هستند؟ آیا رابطه متقابلی بین شادکامی‌در سطوح فردی، سازمانی و اجتماعی وجود دارد؟ در این سری از مقالات که برگرفته شده از کتاب سالنامه‌ی شادکامی ( ترجمه حجت محسنی حقیقی ) است به این موضوعات خواهیم پرداخت.

شادکامی چیست و چگونه به دست می‌آید؟

از ابتدای شکل‌گیری تمدن، انسان با رویکردهای مختلف مذهبی، عرفانی، فلسفی و علمی‌ در جستجویی خستگی‌ناپذیر برای پاسخ به این سوال اساسی بوده است: شادکامی چیست ؟ و چگونه می‌توان به آن دست یافت؟ یافته‌های اخیر پژوهش‌های زیست‌شناسی عصبی و روان‌شناسی حاکی از تاثیر سه عامل عمده در شکل‌گیری احساس شادکامی‌ در انسان هستند. این عوامل عبارتند از: پیش‌زمینه‌های بیولوژیک و ژنتیک، رویدادها و شرایط محیطی و در نهایت رویکردهای رفتاری و شناختی انسان. دغدغه اصلی روان‌شناسی مثبت ـ به عنوان رویکردی جدید در روان‌شناسی که به جای درمان اختلالات روانی بر ارتقاء سلامت روانی تمرکز دارد ـ به رسمیت شناختن نقش آزادی انتخاب و قدرت اراده انسان در تغییر عوامل رفتاری و شناختی است.

شادکامی چیست شادی مثبت اندیشی
شادکامی چیست شادی مثبت اندیشی

تفاوت روانشناسی مثبت و مثبت اندیشی

بر خلاف برخی تصورهای رایج، روان‌شناسی مثبت با مثبت‌اندیشی ( ضد منفی نگری )تفاوت‌های بنیادین دارد. اختلاف عمده در برخورد علمی ‌و تجربی روان‌شناسی مثبت با پدیده‌های مورد مطالعه و همچنین به بیان پژوهشگران دانشگاهی روایی، پایایی و تکرارپذیری یافته‌های آن است. از سوی دیگر، جریان مثبت‌اندیشی با وجود اقبال گسترده به آن، بیشتر به داستان‌پردازی و ارائه نصایح کلی‌گویانه مشغول است. تمایز مهم دیگر روان‌شناسی مثبت در به رسمیت‌شناسی واقعیت و امور منفی در زندگی است. در روان‌شناسی مثبت، نه تنها حوادث ناخوشایند، احساسات منفی، استرس و رنج‌های بشری نادیده گرفته نمی‌شوند بلکه از آن‌ها به عنوان بخشی جدایی‌ناپذیر از سرنوشت انسان و عواملی تاثیرگذار در رشد کلی او یاد می‌گردد. مبانی نظری این سالنامه برگرفته از یافته‌های نوین روان‌شناسی مثبت به عنوان یک گرایش نوظهور در حوزه علوم انسانی است.

روش های عملی رسیدن به شادی

عقل سلیم و تجربه موید بسیاری از یافته‌ها و تئوری‌های علم روان‌شناسی مثبت هستند. با این حال، مساله اصلی ظهور و بروز این دانسته‌ها در زندگی روزمره ما است. تئوری مطرح ناهماهنگی شناختی حاکی از تناقض‌های عمیق رفتاری‌ـ‌شناختی در انسان است. علم لزوماً به عمل منجر نمی‌شود. دانش وقتی در انسان نهادینه می‌گردد که به آن عمل شود. با انجام تمرینات روزانه و هفتگی این سالنامه، تکنیک‌های کاربردی برای رسیدن به شادکامی‌در زندگی فردی و حرفه‌ای را می‌آموزیم. با دنبال کردن دستورالعمل‌های مطرح شده می‌توانید تئوری‌های روان‌شناسی مثبت را در زندگی روزانه خود جاری کنید. سالنامه حاضر ادعای ارائه نسخه‌ای معجزه‌آسا برای رسیدن به خوشبختی را ندارد. هدف اصلی این است که با یاری خود شما، به درک عمیق‌تری از مفهوم گریزپای شادکامی‌برسیم.

انتخاب نام کتاب سالنامه شادکامی

دلیل انتخاب عنوان سالنامه شادکامی‌ و استفاده از ساختاری متفاوت برای این کتاب، تلفیق مزایای سالنامه و کتاب است. در همین راستا مطالب کتاب/سالنامه در قالب پنجاه و دو فصل ارائه گردیده است. هر فصل مشتمل بر رئوس کلی مطالب، طرح پرسش، تمرین، جملات حکیمانه روزانه و فهرست قدردانی هفتگی می‌باشد. این کتاب/سالنامه برای خوانده شدن در طول یک سال طراحی شده است. شما به عنوان خواننده/نویسنده فعال این اثر، نقشی حیاتی در بازآفرینی و تحقق ایده‌های مذکور دارید. گام زدن در راه شادکامی‌مستلزم پایبندی به نظم و شکیبایی در طول این مسیر یک ساله است. بهتر است با بهره گیری از ساختار کتاب، هر هفته روی یک موضوع تمرکز کنید و عجله‌ای برای اتمام آن نداشته باشید

 

برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن